Wednesday, December 31, 2008

2008 --> 2009

Selamat tinggal 2008.. selepas nie 2009 pulak.. hope dr sungai kita akan ke pantai pulak.. dari pantai ke pulau-pulau pulak... pastu laut dalam... semoga berjaya ... Entry terakhir tuk tahun 2008 .. bye..

Monday, December 29, 2008

tag dari Puan Norli@ qica

7 Ciri lelaki/wanita idaman anda
1.pandai amik hati ibu mertua ..hahaha mak saya la tue..
2.teguh imannyer
3.penyabar
4.bijak menguruskan hal rumah tangga...
5.hormat dan boleh join ngan fameli saya
6.bertudung..
7.boleh memasak .. sbb tak suker mkn kat luar.. kadang2 ok la tue..

7 ciri lelaki/wanita yang tak pernah anda minati sepanjang hidup anda
1.tak jujur
2.byk ckp
3.ngada-ngada
4.hipokrit
5.jahat
6.sosial yang teramat sangat .. sampai... huhuhuhu

7 perasaan anda sekiranya keluar dengan orang yang diminati
1.suke suke suke
2.gumbira
3.segan silu
4.control .. hahaha. ader ker
5.bangga diri
6.senyum kambing selalu
7.malu...

7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda
1.pantai
2.pulau
3.australia .. nak tgk kangaroo
4.kg halaman
5.mengerjakan haji ... insyaallah kalo ada rezeki
6.travel naik bot besar yg ada lampu2...apa nama tue.. cruise hehehe
7.pulau sembilan hehehe.. teman saya memancing..

7 barangan/sesuatu istimewa yang akan anda hadiahkan kepada si dia .
.. apa-apa jer.. aiman tak kesah .. tp teringin nak bg set pancing ikan TICA kot..

7 Tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda
...lagu negaraku dan ... maal hijrah ..

Wednesday, December 24, 2008

kul 12 tengah hari...

Minggu yang membosankan... entah ler.. naper.. cam kaum nomad pun ada..asyik berpindah randah kat opis nie.. maybe hari nie nak balik awal la.. sebab nakcik-makcik nie tak datang.. demam konon.. hukhukhuk .. terasa nak makan McD plak.. saper nak blanjer nie.. kena cari mangsa nie.. hihihihi.. Semenjak 3 menjak nie takder mood jer.. banyak pikir ker.. banyak masalah ker.. banyak keje ker.. banyak jalan ker.. banyak dan banyak ker... entah ...hohohoh ..

Tuesday, December 16, 2008

tengas mr kato

ni hasil memancing minggu nier bersama mr.tenga's dan bapak amsyar.....


nie la hasil pada malam ari tue... mr kato sorang jer berjaya menarik 3ekor ikan... 2 tengas dan sekor keli... paling besar tue mr.kato la dapat... sapa yang kutuk ari tue bapak amsyar jer yang leh dapt....

video

Monday, December 15, 2008

Minggu-minggu yang bermakna...

Minggu yang menyeronokan... dapat juga melepaskan gian memancing ikan nie.. akhirnya semuanyer telah terlaksana dengan misi berjaya.. gandingan bersama Mr.Kato dan Bapak Amsyar telah berjaya menaikkan beberapa ekor tengas 'gemuk' dan juga keli sungai yg enak dimakan.. dan resepi dari kampong sayong mengatakan... kalo hendak goreng ikan tengas nie.. gorengla bersama sisik dier sekali sbb disitulah tersembunyi kesedapan yg sebenar... sampai bertemu di trip yg akan datang... adioss...

Wednesday, December 10, 2008

bewok besi ........

bewok-bewok besi yang dah berjasa pada ahli pancing tegar ikan tengas nie... macam-macam onak dan ranjau telah ditempuhi.... jasa mu tetap dikenang jua.....


yang paling best... seluruh pelusuk tempat pergi... dah macam 4WD la plak.... skang dah uzur sikt....


kelisa nie digelar stor pancing bergerak... dalam kete nie penuh barang-barang pancing.... dah pakai campak jer pancing dalam kete nie....


moto mr.kato.... nie la bewok besi paling berjasa.... macam-macam tempat dah bewok nie redah...


moto nouvo bapak amsyar..... diguna pakai bile nak masuk dalam hutan... tapi payah bile masuk tanah merah sebab selalu sangkut eheheh ... mr.tanga's gak yang kena tolak ehehhe ....


nie moto bapak mr.kato..... selalu guna time perlu jer.... pernah naik sampai ke dam pecah sg piah....


yang nie jarang guna.... kekadang jer.... tapi kalo jalan jauh selalu la guna....



nie mr.tenga's punyer bewok..... akan datang pegi mancing naik bewok nie la... tapi tak tau la bile ....

Tuesday, December 9, 2008

Akhirnya......

satu aktiviti mencari ikan tengas telah berjaya dilaksanakan pada petang raya baru-baru ini.... dengan suasa mendung dan hujan renyai-renyai... bapak amsyar, mr.kato dan juga mr. tenga's telah berjaya menaikkan 2 ekor tengas dan 3 ekor keli... walaupun hasil tidak memberangsangkan tetapi kami tetap berpuas hati kerana berjaya juga menaikkan si tengas idaman hati ini.....


Mr.Tenga's yang sibuk bermain perut ayam..... nasib tak muntah jer tue.. ehehe


Bapak Amsyar tengah terbayang anaknya di rumah.... ehehe ...


Akhirnya...... Mr.Tenga's berjaya menghilangkan badi dengan menaikkan si tengas... riak la tue... hahahah


Lubang gua tengas.. walaupun ari tue tidak berjaya menaikkan tengas tetapi berjaya juga mr kato dan bapak amsyar menaikkan keli dari gua tersebut...


tempat bapak amsyar mancing nie selalu gak membuahkan hasil...


lihatlah pemandangan dari satu kawasan sg.piah nie... banyak lagi yang menarik.. lain kali mr kato akan letak semua port best dari kawasan sg piah nie

Monday, December 8, 2008

4 dan 6 Disember 2008

kali nie nak tunjuk gambar memancing minggu lepas.... port biasa la sg piah... nak pegi tampat lain takde masa sangat... memancing pun tak lama dalam 2 jam lebih jer... lepas tu cabut la balik...


yang nie hasil bapak amsyar... dier g petang ngan mr kato... masa tu ujan renyai2... yang makan umpan mmg banyak... tapi tak lekat... sekor jer lekat.. jadila rezeki kan..


tu dier gambar bapak amsyar ngan anaknyer amsyar ..... bapak amsyar nie abang kepada mr.tenga's kite tue..... anak dier bakal jadi pemburu tengas tak lama lagik hahahah


yang nie memburu tengas pada 6-12 baru nie... kaki yang join bapak amsyar, mr kato dan mr.tenga's..... masa tue g tengah malam pukul 11.30.... hasil dier tu la... bapak amsyar gak yang dapat... yang lain frust menonggeng hahahaha


nie la ikan bapak amsyar.. dah kena wat gulai pun... makan ngan lemang... nyum2 nyum2 .....


benarnya ader pening skit ngan spesis ikan tue... tak sure sama ada jenis tengas atau pun kelah batu.... tapi aper pun mmg dua2 ader pertalian darah la hahaha

Wednesday, December 3, 2008

memori lama

gambar-gambar di bawah nie adalah gambar yg sempat diambil sebelum mr.tenga's membuka blog nie....


bapak amsyar bersama tengas yang ditewaskannya.... (tarikh : tak pasti ehehe)


mr.tenga's menunjukkan betapa beratnya ikan yang berjaya dijinakkan (bengkok tue pancing) hasil nya adalah ikan keli jer hahahah


yang ini masa memancing kat mana tah.... haku pun tak ingat... dalam gambar kiri adik diikuti dengan bapak amsyar.... sebenarnya bukan diorang yang dapat pun mr kato yang dapat la hahahah


mr.kato bersama ikan tengas yang gemuk..... masa tue mr.kato g ngan member lain.... mr.tony namanya seorang arkitek di kedah.... (17 mei 2007)


hasil yang didapati pada 17 mei 2007 setelah dibahagi dua......

video

Kembali ke Dunia yang Nyata...

Dah cukup dah merepek dlm post-post yg lepas.. kembali ke dunia yang nyata.. Trip ke mana ekk dah lupa dah nama sungai tue.. yg penting kat perak la... Alhamdullilah hasil agak memberangsangkan.. 2 ekor ikan tengas, baung dan juga lampam.. Walaupun trip kali ini di ganggu dengan kehadiran hujan yang agak lebat namum demi Tengas kami gagahi jugak.. Tahniah kepada Mr.Kato dan Bapak Amsyar... Malaysia Boleh... Photo jap eekk..conection bengong.. :P

Tuesday, December 2, 2008

Jepun vs Melayu

A : ka
B : tu
C : mi
D : te
E : ku
F : lu
G : ji
H : ri
I : ki
J : zu
K : me
L : ta
M : rin
N : to
O : mo
P : no
Q : ke
R : shi
S : ari
T : s
U : do
V : ru
W : mei
X : na
Y : fu
Z : zi


Sila matchkan dengan nama anda:
SYAHRIN : ari fu ka ri shi ki to
IKAN TENGAS : ki me ka to s ku to ji ka ari

Selamat Mencuba ...

p/s : tengah bosan giler.. sakit kepala..

Bila agaknyer masa tue akan tiba.....

Gian pulak nak mancing nie... bila la agaknyer nak memancing nie.. dah berhabuk dah joran aku tue.. tak sabar nak beraksi bersama Mr.Kato ... Harap-harap Mr.Kato telah siapkan trip tuk minggu depan nie.. dan diharap jugak aku dapat balik ke kampung halamanku.. huhuhuhu.. tengas..tengas.. bila agaknyer nak dapat gigit ikan nie.. goreng rangup-rangup pastu cicah sambal belacan.. pehh ...sedap sehingga nak pegi mancing lg tue.. sabar-sabar... tengas... aku datang....

Friday, November 28, 2008

MINGGU YG BOSAN......

terasa bosan jer minggu nie..... sepatutnya setiap malam sabtu nie ader jer aktiviti.... aktiviti tepi sungai la... mencari tengas idaman..... malang sungguh rasanyer bile tak dapat nak lepak tepi sungai..... takde kawan nak ajak...... takde kaki langsung ....... boring nyer..... tak kire esok aku nak g gak.... biar mr.tenga's cemburu hasil aku dapt.... biar bapak amsyar kagum ngan si tengas yang ragut joran..... tengas oh tengas di mana ko tengas......

Thursday, November 27, 2008

Mengisi Masa Lapang

Aktiviti memacing di Sg Piah pada 20 dan 21 nov sekadar untuk mengisi masa lapang. ketiadaan Mr. Tenga's membuatkan aktiviti memancing menjadi lebih menarik... (eheheh)


Bapak Amsyar berjaya menaikkan tengas saiz "s" heheheh



tengas yang berjaya dinaikkan menggunakan umpan perut ayam.....


keindahan kilauan EN.TENGAS di waktu malam....
(tangan saper la tu ehehehe)


Antara hasil yang berjaya dinaikkan.
Mr. kato bangga dengan tengasnya dan sekaligus berjaya mengalahkan bapak amsyar pada hari itu....

Monday, November 17, 2008

Lubuk Tenor-Tmn Negara


Taman Negara, Pahang. Destinasi seterusnyer tp masih di dalam perancangan.. Ada sesiapa berminat .. Lubuk Tenor .. handsome tak abang tue... :P

Saturday, November 15, 2008

Senjata Peperangan...

History kekili ini banyak woo... pernah naik ikan pari tue... hahhahahha


Daiwa vs Tica

Trip Mencari Ikan Tengas- Kebun Tony

Kesimpulan trip ini menemui jalan buntu kerana di halang oleh keadaan cuaca yang tidak mengizinkan kami untuk meneruskan pencarian si Raja Sungai...


Bapak Amsyar dan Lampamnyer...

Mr.Kato yang telah bersiap sedia untuk beraksi... huahuahua


Lubuk Bewok.. tempat persembunyian si Raja Sungai..-org. kampong la yg kata .. huhuhuhu

Mr Kelah @a.k.a abg Sulong Dalam Keluarga Tengas



Scientific name
Tor tambroides; Tor tambra

English name
Malaysian Red Mahseer; Thai Red Mahseer; Greater Brook Carp

Local names
Kelah (Peninsular Malaysia), Empurau/Semah (Sarawak), Pelian (Sabah)

Salient features
Large strong head, thick lips with median lobe lower lip. Body cylindrical with slight compression; large scales. Colour ranges from pale to bright red. Fins range from pink to red to blue. Large forked tail and rudder-like anal fin.

Distribution
Indian, Myanmar, Thailand, Borneo, Sumatra.

Habitat
Medium to large rivers with rocky, sandy and leafy bottom. Prefers highly oxygenated water and dark environment.

Habits
Stations itself in prime lies where its needs of security, shelter and food it readily served. May forage in shallow areas or close to rapids when it is assured of security. A very shy fish.

Diet
Jungle fruits, insects, crustaceans. When mature, it may forage on small baitfish.

Mengenali Raja Sungai


Langkah terhenti degup jantung berderai.. Itulah perasaan seorang pemancing tegar yang sanggup tidak tido malam semata-mata ingin merasa nikmat tarikan serta rembasan yang bakal membuatkan sesetengah pemancing berputih mata.. kelincahan dan kekuatan spesis ikan yang di gelar RAJA SUNGAI memang tidak dapat ditandingi oleh mana-mana spesis ikan air tawar yang lain -Bernama

Friday, October 31, 2008

Sekapur Sireh dari Mr. Tenga's

Hye blogger's sekalian...